Cum sa cureti calculatorul de praf? Inregistrare

Cum sa cureti calculatorul de praf? Inregistrare




 
AcasaUltimele imaginiÎnregistrareConectare

Distribuiţi|

Cum sa cureti calculatorul de praf?

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos
AutorMesaj
K3nT
Fondator
K3nT
Rank: Fondator
Mesaje : 245
Data de inscriere : 31/03/2013
Varsta : 27
Localizare : Cluj-Napoca
Cum sa cureti calculatorul de praf? Empty
MesajSubiect: Cum sa cureti calculatorul de praf? Cum sa cureti calculatorul de praf? EmptySam Aug 03, 2013 4:03 pm

Curatarea calculatorului de praf pare o treaba foarte complicata si periculoasa pentru foarte multi utilizatori de computere personale. Alte persoane considera ca nu este deloc complicat sa curete o unitate de praf si fac acest lucru in graba fara sa stie exact ce ar trebui sa faca si cum. Altii nici macar nu stiau ca trebuie sa inlaturi praful din unitatea centrala din cand in cand.

PensulaDe fapt, calculatorul, ca orice masinarie, trebuie periodic curatat, atat la partea de software cat si la partea de hardware. In acest tutorial vom vorbi despre cum sa cureti in mod profesionist partea de hardware, adica interiorul si exteriorul pc-ului, singur, fara sa mai apelezi la serviciile unei firme specializate in IT, pe care, evident, trebuie sa o si platesti.

Insa, atentie mare, nu incerca sa deschizi capacul de la unitate daca este inca in perioada de garantie, odata ce ai rupt sigiliul de pe carcasa, garantia a fost anulata instantaneu. Garantia pe toata unitatea o ofera in general magazinele gen Altex, Domo etc., tocmai de aceea am recomandat intotdeauna achizitionarea separata a fiecarei componente in parte, pentru ca in acest mod primesti garantie pe fiecare piesa, ansamblarea nu costa foarte mult (daca te pricepi poti sa-l ansamblezi singur), iar atunci cand vine vorba de curatarea prafului de la interior nu mai intampinam nici o problema. In concluzie, garantia pe fiecare componenta in parte duce la optimizarea costurilor de intretinere si reparatie a PC-ului.

Fenomenele din interiorul carcasei PC-ului
Atunci cand este in functiune, calculatorul acumuleaza in interiorul carcasei o cantitate considerabila de caldura. In ordinea importantei, componentele care produc aceasta caldura sunt: sursa de alimentare (aceasta ia curent de la priza, transforma si da mai departe curent la celelalte piese), procesorul (acesta este creierul calculatorului, el preia comenzile si le proceseaza in scopul de a da raspunsuri utilizatorului), hard disk-ul (suportul pe care se stocheaza si se instaleaza programele, jocurile, fisierele, pozele, filmele, proiectele la care lucram etc.), unitatile CD si DVD-ROM (acestea, in functie de performantele, lor pot ajunge chiar si pana la 10.000 de rotatii pe minut, timp in care nu se produce aer rece, ci cald), placa video (o placa video performanta, in timpul rularii unui joc de strategie, spre exemplu, poate sa atinga o temperatura chiar si de 50 de grade). Chiar si placa de baza emana caldura, datorita incalzirii condensatorilor. Dar nu o sa vorbim aici despre caldura emanata de un pc, asta vom face intr-un tutorial special pe aceasta tema.

Impotriva acestei calduri din interiorul unitatii au fost montate ventilatoare si/sau radiatoare pentru fiecare componenta in parte, inclusiv pentru scoaterea caldurii de la interior si introducerea aerului rece de la exterior. Spre exemplu, procesorul, daca se defecteaza ventilatorul de deasupra sa, va functiona circa 10-15 minute, dupa care calculatorul va tot incerca sa se restarteze, insa, neavand o unealta care sa ajute procesorul sa revina la temperatura normala, nu va reusi. Concluzia: toate ventilatoarele din interiorul carcasei PC-ului trebuie sa fie in stare perfecta de functionare, altfel riscam sa fim nevoiti sa reinoim totul.

La cresterea temperaturii din interiorul PC-ului nostru contribuie foarte mult praful, acesta fiind considerat unul dintre inamicii de seama ai produselor din gama IT. Praful, care nu poate fi inlaturat in totalitate niciodata, datorita atractiei electrostatice se va depune in timp pe componentele din calculator, el incepand din acel moment sa actioneze ca un izolator termic, motiv pentru care piesa pe care exista un strat considerabil de praf sa inceapa sa nu mai functioneze la parametrii normali, aceasta devenind de fapt instabila in functionare.

Mediul ambiant
Un alt factor important pentru buna functionare a PC-ului este mediul ambiant. Un calculator este dependent de aerul pe care il aduce de la exterior spre interior. Fara sa intram in detaliile procesului de incalzire-racire, trebuie sa retinem ca sursa si carcasa au fost astfel concepute incat aerul din interior sa fie inlocuit constant si perfect cu aerul de la exterior. In concluzie, grija mare unde si cum pozitionati calculatorul in casa, temperatura din incapere il va influenta tot timpul in bine sau in rau.

Sa dam un exemplu de influenta a aerului din casa asupra componentelor interne ale PC-ului. Este iarna, ceva nu a functionat cum trebuie si ati mers la depanatorul preferat de calculatoare. Va deplasati pe jos si de la acesta si pana la locuinta personala faceti 30 de minute. Afara sunt minus 30 de grade celsius si va deplasati pe jos. Odata intorsi acasa in incaperea in care repozitionati calculatorul sunt plus 25 de grade. Pornirea calculatorului in situatia descrisa este strict interzisa, mai ales daca atunci cand l-ai luat de la depanator el a stat in functiune cateva ore pentru a se putea remedia defectiunile.

In egala masura trebuie luat in considerare praful care se ridica de pe covoare sau alte suprafete pe care le aspiram cu aspiratorul exact in incaperea in care se afla computerul. Indicat ar fi ca atunci cand ne ocupam de praful din camera respectiva sa avem geamul deschis si calculatorul inchis.

Cu ce curatam calculatorul de praf?
Pentru curatarea PC-ului la interior recomand urmatoarele doua ustensile: pensula rotunda, cu coada lunga si cu peri foarte fini si lungi (cele mari si rotunde folosite in industria cosmetica sunt ideale, nu folositi perii folosite sau de proasta calitate, la care le cade parul in mod constant) si aspiratorul de praf pe care il utilizati si in activitatile casnice. Cu peria accesati zonele mai greu accesibile, iar cu aspiratorul suflati aerul, in nici un caz nu aspirati. Aspirarea prafului din calculator este o operatiune periculoasa, nu procedati la fel ca altii chiar daca multi fac asta. Nu utilizati carpe, nu sterge-ti cu mana componentele, nu folositi detergenti lichizi sau alte solutii lichide de curatat. Nu avem nevoie de asa ceva pe componentele electronice ale PC-ului nostru decat in cazuri speciale. Nu in ultimul rand, nu curatati de praf decat dupa ce ati iesit in aer liber si nu tineti dispozitivul de suflat al aspiratorului foarte aproape de componentele de la interior ale computerului.

Cum sa curatam ventilatoarele de pe carcasa PC-ului?
Functionarea la capacitate maxima si cu perfomante optime a calculatorului depinde in primul rand de starea in care se afla ventilatoarele din interiorul carcasei. Daca ventilatorul unei masini lipseste cu desavarsire sau nu intra in functiune atunci cand trebuie, radiatorul va claca, tragand dupa el si alte piese ale motorului. La fel se intampla si cand vorbim de ventilatoarele calculatorului. Spre exemplu, in cazul in care un procesor va functiona 10 minute fara ventilator, este 99,99% sigur ca vom avea un procesor ars de 9,5 minute. Inamicul public nr 1 al ventilatoarelor PC-ului este din nou praful, element pe care, asa cum am mai spus, nu-l putem inlatura in totalitate niciodata. Randamentul unui ventilator scade si in cazul in care lubrifiantul care asigura rotirea normala a elicei s-a evaporat definitiv. In acest caz este posibil sa auzim si un zgomot puternic si ciudat la pornirea computerului.

Dupa ce am inchis pc-ul, il lasam jumatate de ora sa se raceasca, dupa care deschidem carcasa si incepem cu ventilatoarele pozitionate direct pe carcasa. Pentru o curatare optima le dam jos si incepem sa le suflam de praf cu ajutorul aspiratorului. Ulterior luam pensula si curatam cu ea unghiurile mai putin accesibile. Apoi trecem la completarea cu lubrifiant a axelor ventilatoarelor. Pentru asta avem nevoie de un lichid special pentru asa ceva, pe care il putem procura de la un magazin care repara calculatoare. Daca nu gasiti lubrifiant lichid puteti folosi vaselina, este chiar mai indicata pentru aceasta operatiune.

Click pe imagine pentru marimea originala
Click pe imagine pentru marimea originala
Elicea are pe o parte o eticheta cu numele producatorului, desprinde-ti eticheta cu grija pentru a ajunge la ax, daca acesta are un dop de cauciuc il inlaturam cu grija si cu o seringa medicala punem doar o picatura de lichid chiar in capul axului. Nu turna mai mult de o picatura, nu este nevoie de mai mult. Repozitionam dopul de cauciuc, lipim eticheta, iar dupa ce am lasat componenta in pozitia culcat circa 10 minute prindem in suruburi ventilatorul inapoi la locul sau, exact in pozitia in care era. Atentie, daca il puneti pe partea cealalta el nu va mai lucra eficient, adica va scoate aer in loc sa introduca, sau invers. Nu lasa-ti capatul axului descoperit, daca eticheta nu mai poate fi lipita folositi banda izolatoare sau scotch. Vezi si indicatiile din imaginea alaturata.

Cum sa curatam ventilatorul si radiatorul procesorului?
Click pe imagine pentru marimea originala
Click pe imagine pentru marimea originala
Procesorul calculatorului se afla pozitionat pe placa de baza exact ca in imaginea alaturata. Sub radiator si ventilator se afla procesorul. Nu vrem in cazul de fata sa ajungem neaparat la procesor, dorim doar sa eliberam praful de pe radiator si ventilator. Sagetile din imaginea prezentata indica locurile unde exista suruburi de prindere a ventilatorului direct pe radiator. Inlaturam cu o surubelnita in cruce cele patru suruburi, avand grija sa nu indoim elementele radiatorului. Daca carcasa nu a fost deschisa de mai mult timp vei observa, chiar sub elice, foarte mult praf. Eliberam ventilatorul din locasul sau, scoatem mufa de alimentare de pe placa de baza (tine minte pozitia mufei) si il curatam la fel ca si in cazul componentelor anterioare.

Pentru praful dintre elementii radiatorului utilizam pensula uscata. Repet, nu folositi niciodata pentru intretinerea interiorului PC-ului detergenti lichizi sau alte solutii de curatare. Daca doresti sa ajungi si la procesor pentru a face intretinere si curatenie iti recomand tutorialul Cum sa intretii procesorul calculatorului?

Cum sa curat placa video de praf?
Unele placi de baza au placa video incorporata, motiv pentru care nu avem batai de cap cu intretinerea acestei componente. Daca nu te afli intr-o astfel de situatie, identifica pe placa de baza placuta dreptunghiulara care are pe ea un radiator si un ventilator. Trebuie sa sti ca in ziua de azi exista placi video din ce in ce mai performante, unele avand chiar si trei ventilatoare. Indiferent ce placa ai tu, trebuie sa dai jos acel circuit integrat si sa procedezi exact la fel ca si in cazul procesorului. Nu utiliza apa, carpe sau servetele, foloseste doar pensula si aspiratorul. Dupa demontarea placii video, curatarea si lubrifierea axelor ventilatoarelor sale, monteaza totul la loc, fara sa fortezi absolut nimic. Este recomandat sa nu uiti niciodata curatarea placii video, aceasta este o componenta foarte importanta a pc-ului, iar lipsa de intretinere a ei poate duce la arderea sa, iar daca detii o piesa performanta nu cred ca vrei sa ajungi la alti bani, alta distractie.

Cum sa curatam sursa de alimentare?
Am ajuns si la componenta hardware a PC-ului care poate crea foarte multe pagube daca nu i se da atentie sau daca este de proasta calitate sau necorespunzatoare. Insa, nu vom vorbi acum despre cum sa alegi o sursa sau ce pagube poate crea aceasta. Sursa de alimentare este compusa dintr-un transformator care preia curent de la priza si pe care il transforma in curent continuu cu voltaje corespunzatoare componentelor hardware. Acest transformator atinge temeraturi foarte mari in timpul functionarii, motiv pentru care au fost concepute ventilatoare care elimina in permanenta aerul cald din interiorul cutiei sursei. Unele surse mai moderne, care transforma curentul in voltaje mai mari, sunt concepute cu mai multe ventilatoare, unele scot aer cald, altele introduc aer rece. Pentru a curata sursa la interior trebuie sa o deschidem, deci atentie la garantie. Odata deschisa ne apucam de curatat utilizand pensula si aspiratorul. Curatam atat ventilatoarele cat si placa cu circuitele integrate. Nu uitati de lubrifierea axului elicelor. Daca dorim sa nu pierdem garantia sursei suflam aer cu aspiratorul prin toate orificiile posibile, insa nu trebuie sa ne asteptam la rezultate spectaculoase, este totusi o solutie daca garantia expira peste doua sau trei luni.

Cum sa curatam placa de baza, memoriile RAM si celelalte componente?
Procesorul, ventilatoarele de pe carcasa, placa video si sursa de alimentare nu sunt singurele piese care trebuie curatate si intretinute. Prin urmare, sa continuam cu celelalte piese. Placa de baza o curatam cu atentie, fara sa atingem nici un circuit, fara sa o fortam si doar cu pensula si aerul suflat cu aspiratorul. Ne ocupam de ambele parti ale acestei componente hardware, pentru ca praful se depune peste tot. Placutele de memorie RAM le scoatem din sloturile lor si inlaturam tot praful de pe ele. Tot pe placa de baza exista o baterie plata pe care o scoatem din locasul ei si inlaturam orice urma de praf. Placa de retea, placa pentru tv tunner si orice alte placi de extensie le scoatem cu grija din locasul lor si procedam la fel. Cablurile de conectare de asemenea trebuie curatate de praf. Cand ajungem la hard disk nu trebuie sa facem deloc rabat de la atentie si de la procedura de curatare descrisa mai sus. Respectiv, scoatem hard-ul din locasul lui, nu atingem nici un circuit cu mana libera, curatam cu pensula, iar la final suflam praful ramas cu aspiratorul casnic. Daca exista unitate pentru dischete o inlaturam si pe aceasta si o curatam sufland foarte mult aer la exterior cat si la interior, aceasta este o componenta care acumuleaza foarte mult praf in interior, chiar daca nu este folosita in mod constant.

Foarte multi calculatoristi recomanda curatarea interiorului calculatorului cu carpe si solutii lichide, eu inca odata repet, NU PROCEDA ASA! Nu exista carpe care sa nu lase scame si nici lichide special concepute pentru asa ceva. Nici un producator de componente de calculator nu recomanda procedurile de curatare recomandate de specialistii in IT deveniti peste noapte.

Chiar si carcasa trebuie curatata de praf la interior, prin urmare insistam cu pensula si cu aspiratorul in toate unghiurile posibile. Atentie, unele carcase acumuleaza foarte mult praf in partea din fata, prin urmare trebuie sa verificam si sa inlaturam praful si din acea zona.

Cum sa curat de praf unitatile optice?
Unitatilor in care introducem cd/dvd-urile trebuie sa le acordam si lor atentia cuvenita. Prin urmare, le detasam din carcasa si le curatam de praf la exterior cu pensula. Pentru interiorul lor ne cumparam niste cd-uri speciale pe care le introducem in interior urmand apoi pasii descrisi pe monitor. Totusi, pentru o curatenie mai aprofundata recomand pornirea calculatorului, unitatea optica ansamblata la locul ei, deschiderea sertarului unde introducem cd/dvd-ul, si suflarea aerului cu ajutorul aspiratorului de la o distanta care sa nu duca la ruperea sau deteriorarea sertarului sau capului optic. Jetul de aer poate fi directionat si spre interiorul unitatii optice.

Cum sa curat de praf carcasa calculatorului?
De data aceasta iti recomand carpe care lasa cat mai putine scame, preferabil de bumbac, si spirt sanitar sau solutie de curatat geamuri, de calitate. Nu curatati partea frontala a carcasei in acest mod decat cu calculatorul inchis si doar dupa ce carpa este foarte bine stoarsa.

La cat timp sa curat calculatorul la interior?
La aceasta intrebare raspunsul este urmatorul: ori de cate ori este nevoie, insa nu trebuie exagerat. De fapt totul depinde de mediul inconjurator in care se afla pozitionat PC-ul si de frecventa cu care este utilizat. Insa, retine ca praful se depune oricum, indiferent daca este pornit sau nu computerul. In general nu exista o periodicitate standard recomandata pentru curatarea completa a pc-ului la interior. Eu personal recomand urmatoarele: odata la trei luni deschide capacul si sufla aer cu ajutorul aspiratorului casnic, fara sa demontezi nici o componenta, odata la sase luni e bine sa fie urmate toate procedurile enumerate mai sus. In caz ca utilizam calculatorul in fiecare zi, il solicitam la maxim si este amplasat si intr-o incapere unde praful este foarte persistent, este bine sa ne cumparam o lanterna si sa ne uitam in interiorul PC-ului nostru cat mai frecvent posibil. Un calculator curat la partea de componente hardware va avea o durata de viata mult mai mare decat unul ignorat in totalitate.

Cum sa curat monitorul?
Praful, fumul de tigara, atingerea mainilor si nu in ultimul rand fenomenul de condesare a aerului la schimbarea de temperatura duce la murdarirea ecranului monitorului si a carcasei sale. Pentru a curata un monitor recomand folosirea stricta a unei solutii destinata spalarii geamurilor (nu ieftina) sau a solutiilor speciale pentru aparaturi electronice pe care le gasesti in comert. Nu deschide niciodata carcasa monitorului, pentru o curatare interioara a acestuia adreseaza-te unei firme specializate in acest sens. Daca stii ce faci, poti sa deschizi si monitorul pentru a-l curata de praf la interior. Daca faci asta, inca odata te sfatuiesc sa nu folosesti carpe sau solutii lichide, ci doar pensula si aspiratorul, cu care nu aspiri nici macar de incercare.

Gata, acum ai un calculator in permanenta curat si cu performante maxime. Daca ai intrebari, nelamuriri si sugestii pertinente despre cum sa curatam calculatorul de praf lasa un comentariu, vom intra in legatura cu tine cat mai repede posibil. Daca ai intampinat situatii ciudate, de asemenea te rugam sa ne contactezi prin email sau prin comentarii scurte si la obiect. Mult succes.
Sus In jos
http://redcobra.dust.tv

Cum sa cureti calculatorul de praf?

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: »[RedCobra] IT-Zone :: Tutorile pentru Calculator-