Cum sa instalezi Windows XP?
In acest tutorial vom invata pas cu pas procedura de instalare a sistemului de operare Windows XP, indiferent ca este vorba de cel profesional sau de cel denumit generic Home. Foarte multi oameni nu sunt siguri daca odata cu reinstalarea windows-ului datele lor de pe calculator se sterg sau nu. Pentru acestia precizam: daca sunt trei partitii, C, D si E, programul se reinstaleaza pe C, iar celelalte doua partitii nu vor fi afectate, adica nimic din ce exista acolo nu se va pierde. De aceea se recomanda salvarea datelor importante pe celelalte partitii.
by Tutoriale PC | 27 OCTOMBRIE 2012
Inainte de a incepe instalarea propriu-zisa a sistemului de operare trebuie urmati cativa pasi importanti. Mai intai trebuie sa ne asiguram ca avem toate driverele necesare. Pentru cei care nu stiu ce sunt aceste drivere, mentionam ca este vorba de niste software furnizate de producatorul fiecarei componente, si aici vorbim de placa de baza, procesor, placa video, sunet etc., fara de care calculatorul nu va functiona in mod corect. Pentru a intelege mai bine ce sunt aceste drivere si ce importanta au ele recomandam tutorialul Totul despre driverele calculatorului.
Toate aceste aplicatii ar trebui sa le aveti pe niste cd-uri pe care le-ati primit odata cu achizitionarea unitatii centrale. Daca nu aveti asa ceva, incepeti sa le procurati direct de pe site-ul producatorilor si salvati-le pe un stick usb sau pe un cd, daca nu va descurcati lasati-ne un email cu datele calculatorului sau contactati-ne telefonic.
Nu uitati, daca driverul pentru conexiunea la internet nu-l mai aveti trebuie sa-l procurati inainte sa instalati windows-ul, altfel, dupa instalare nu va veti putea conecta la internet fara acest driver. Daca calculatorul este defect, respectiv nu mai puteti deschide sistemul de operare, mergeti la un vecin, prieten, cunostinta si procurati-va cel putin driverul pentru internet si abia apoi incepeti instalarea noului program.
Sa trecem la instalarea noului windows, care ar trebui deja sa fie pe un cd. Pentru asta recomandam un sistem de operare cu licenta. Pornim calculatorul, introducem cd-ul cu windows si dam restart din butonul de pe unitate. Daca totul este setat corespunzator, primul mesaj care va apare este Press any key to boot from CD..., in acel moment apesi orice tasta pentru a incepe preluarea datelor de pe disc, daca nu apesi imediat s-ar putea sa treaca mai departe si sa nu se inceapa instalarea sistemului de operare.
Urmatorul mesaj este acesta Setup is inspecting your computer's hardware configuration..., iar dupa ce va detecta configuratia unitatii tale, va ajunge la o fereastra albastra unde in bara de jos scrie ENTER=Continue, R=Repair si F3=Quit. Daca alegem tasta F3 vom renunta la instalare si calculatorul se va restarta din nou, daca alegem tasta R inseamna ca dorim sa reparam windows-ul ceea ce nu se recomanda deoarece nu se va intampla nimic diferit, adica va functiona la fel, prin urmare continuam instalarea apasand ENTER.
Urmatoarea fereastra albastra iti expune termenii si conditiile, iar in bara de jos avem optiuni de trecere la urmatoarea pagina de termeni si conditii, de refuzare a conditiilor sau de acceptare, evident vom fii de acord cu ce scrie acolo si vom apasa tasta F8.
Fereastra urmatoare este foarte importanta, acolo vom vedea partitia/partitiile pe care le avem deja. Ar trebui sa existe partitia primara C si eventuale D, E, F si asa mai departe. Daca aveti o singura partitie, retineti ca toate datele vor fi sterse, poze, programe, filme etc. Prin urmare, ar trebui sa renuntati la reinstalare apasand tasta F3 si sa reintrati in calculator cu ajutorul programului existent deja pentru a incepe operatiunea de salvare a materialelor importante pentru voi.
Daca aveti mai multe partitii, va duceti cu sagetile sus sau jos pe partitia C, acolo unde trebuie instalata aplicatia noua si apasati Enter, adica instalare, desi este recomandat ca mai intai de toate sa stergeti ceea ce este defect cu ajutorul tastei D, adica Delete. In fereastra urmatoarea ne va cere sa confirmam stergerea partitiei C, deci vom apasa tasta L. Daca consideram ca am gresit ceva si trebuie sa revenim apasam tasta ESC si vom reveni la fereastra precedenta. Nu ne atingem de celelalte partitii. Un tutorial despre partitionarea hard disk-ului vom posta in perioada imediat urmatoare.
Daca am sters partitia C, evident ca trebuie sa o cream din nou. Apasam tasta C, care insemna ca vrem sa cream o partitie, in cazul nostru C. Dupa ce s-a creat aceasta partitie, ramanem pe ea si apasam tasta ENTER pentru a continua instalarea windows-ului. In fereastra urmatoare ne va cere sa alegem varianta de formatare a partitiei, noi vom alege varianta NTFS, insa daca au fost probleme cu virusi puternici recomandam sa alegeti varianta NTFS normal, nu NTFS Quick, este posibil sa dureze mai mult dar este mai fresh asa.
Veti observa ca la fiecare comanda pe care trebuie sa o dam avem si optiunea ESC=Cancel, ceea ce este foarte bine, cei mai experimentati stiu ca aproape de a incepe instalarea si copierea fisierelor este posibil sa ne aducem aminte ca am uitat ceva foarte important pe partitia C. Daca esti la prima instalare, iti recomandam sa urmezi pasii incet, sa gandesti inainte de fiecare comanda pe care o dai, eventual sa-ti notezi pasii descrisi de noi in acest tutorial.
Dupa ce ai selectat NTFS normal apasa tasta ENTER si va trebui sa astepti, incepe formatarea si copierea fisierelor programului pe hard disk. Daca ai un calculator mai perfomant nu va dura mult. Dupa ce fisierele au fost copiate unitatea se va restarta singura. Cand va aparea din nou fereastra neagra cu mesajul de la inceput, adica Press any key to boot from CD..., nu mai apasa nici o tasta, deorece el va continua singur de unde a ramas. Intre timp pregateste serialul de 25 de litere si cifre, adica codul de licenta.
La un moment dat iti va aparea fereastra in care iti cere sa alegi regiunea in care te afli si limba principala si secundara. Apasa pe Customize si alege de acolo in ambele semiferestre Romania, daca nu cumva esti in Italia si doresti sa alegi aceasta tara. Dupa ce ai ales corespunzator apasa Apply si apoi OK. Revi la fereastra de alegere a regiunii si a limbii si apesi Next.
In continuare iti va cere sa treci un nume si o forma de organizatie, aici poti sa scrii numele tau si ca organizatie scrie home, acasa, la lucru, ce doresti. Nu este important acest pas. Apasa Next si vei ajunge in locul unde iti va cere cheia produsului, acel cod format din 25 de caractere. Daca nu il ai nu vei pute trece mai departe si tot ce ai facut pana cum va deveni o munca inutila. Presupunand ca il ai, introdu fiecare numar si cifra fara sa alegi litere mari sau mici deoarece stie singur ce sa-si aleaga. Apoi apasa Next, daca totul este in regula va trece la fereastra in care iti ofera optiunea de a introduce o parola, in caz ca vrei sa fie parolat si sa intri doar tu in calculatorul acela. Daca nu doresti acest lucru apasa Next si apoi selecteaza timpul si zona Bucharest +2:00GMT, pentru Romania si din nou apesi Next, instalarea va continua.
La urmatoarele doua ferestre nu faci nimic in afara de a apasa doar Next. Cand va aparea din nou o fereastra in care scrie Welcome to Microsoft Windows apesi pe butonul verde din dreapta jos, in urmatoarea pagina vei selecta Not right now si apoi Next. La pagina urmatoare click pe Skip, iar in fereastra urmatoare selectezi optiunea No, remind every few days si click pe Next. La pasul urmator scrii un singur nume pe primul rand. Dupa ce ai apasat din nou Next vei primi un mesaj de confirmare in care vei primi multumiri si felicitari ca ai decis sa folosesti si sa intalezi acest program de la Microsoft.
Apasa pentru ultima data Next, gata, ai terminat. Ai pe calculator un windows nou, pregatit pentru a fi setat in functie de necesitatile si de dorintele tale. Iti recomandam si tutorialul Cum sa faci backup la Windows?